MIDNIMO – Mobile Küche unterwegs für Zusammenhalt und gutes, regionales Essen

Kochen verbindet – unter diesem Motto sind wir im ländlichen Brandenburg mit unserer mobilen Küche unterwegs. Mit einem umgebauten Elektrobus steuern Fadumo und ihr Team Geflüchtetenunterkünfte, Schulen und öffentliche Veranstaltungen an, um mit vielen Menschen gemeinsam zu kochen.

Zusammen kochen, gemeinsam an einer langen Tafel essen und gute, regionale Zutaten kennenlernen, so lässt sich Midnimo zusammenfassen. Die Koch-Workshops sind für Menschen mit und ohne migrantische Geschichten entwickelt und sollen sie in Kontakt miteinander bringen. Die Teilnehmenden lerne etwas über regionale Produkte sowie über die Menschen hinter dem Projekt. 

Gekocht wird so viel wie möglich mit Zutaten aus Brandenburg, z.B. Falafel mit Kichererbsen, die seit ein paar Jahren in Brandenburg angebaut werden. Wo kommen sie her? Wie werden sie angebaut? Was steckt drin? Und was können wir gemeinsam daraus kochen?

Die Veranstaltungen dauern ca. 4 Stunden und sind teilweise gefördert

One-year project in southwestern Brandenburg, funded by the Brandenburg Ministry of Rural Development, Environment and Agriculture as part of LEADER

With a fully electric van converted into a mobile kitchen, we are in southwestern Brandenburg, among other things, in schools, refugee shelters and on marketplaces on the ground, bringing together people of different cultures in the rural area of Brandenburg through the topic of food and impart practical knowledge about sustainable and climate-friendly nutrition.

Planned formats are

  • Workshops: Cooking with recipes from all over the world and regional ingredients, nutrition education (sustainable nutrition, climate-friendly cooking,…
  • Cooking tandems: refugee and local families (getting to know each other, exchanging experiences, shopping planning, shopping, preparing, cooking, eating together)
  • KochKunst: culinary events with artistic actions: music, dance, reading, storytelling, …

With our project, we want to counter various crisis developments. Food and food act as a door opener and as a connecting medium to enable intercultural encounters on site and to reduce fears of contact and xenophobia. At the same time, we raise awareness of sustainable diets, impart knowledge about the preparation and create more appreciation for the production and processing of food. In this way, we contribute to a more climate-friendly diet (regional, seasonal, organic, plant-based).

More coming soon…

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